Mange synes kanskje det er rart med såkalte «adrenalinjunkies» som oppsøker fare, spenning og risiko. For mange virker det helt unaturlig og hensynsløst å skulle oppsøke situasjoner der utfallet ikke nødvendigvis er positivt.


Det finnes så klart både en og to forklaringer på dette, men en av forklaringene er faktisk svært naturlig. Når vi utsettes for risiko, fare eller spenning og det vi kjenner på det magesuget, da foregår det en naturlig biologisk reaksjon i kroppen vår som forteller oss at «dette er gøy». Vi er alle forskjellige, så denne reaksjonen vil også settes i gang på forskjellige tidspunkt hos forskjellige individer.

Svaret er: dopamin

Denne biologiske reksjonen er utløsning av dopamin. Dopamin utløses i mange situasjoner. Nevronene våre tar opp dopamin og sender det til hverandre, for så å fortelle hjernen at «dette likte vi». Vi mennesker er jo forskjellige og det betyr også at vi utløser dopamin i forskjellige situasjoner. Noen elsker å stå på scenen, mens andre hater det. Noen drømmer om å hoppe i fallskjerm, mens for andre virker det helt pyton. Noen vil utløse dopamin etter en litt risikofylt investering, som for eksempel en investering i kryptovaluta. For andre virker dette helt tullete.

Det er nemlig slik at hos noen, kanskje mer rasjonelle, mennesker så vil ikke dopaminet utløses når det gjennomfører en handling de er usikre på. Enten dette gjelder å investere i kryptovaluta, godta et casino tilbud eller hoppe i fallskjerm. For noen vil dette bare ikke gi den samme gleden, som det vil for andre. Heldigvis er det jo også helt greit at vi er forskjellige, så slipper vi at alle skal hoppe i fallskjerm hele tiden. Forhåpentligvis forstår du nå litt mer om hvorfor vi tar de valgene vi tar og også hvorfor noen mennesker oppsøker fare, spenning og risiko.